North Sea Regatta 2012

team.jpg

The NSR in a Dutch report from Stan:

Afgelopen weekend hebben elf J22s de North Sea Regatta gevaren in Scheveningen onder fantastische omstandigheden. Zon, wind, stroming, feest en een mooie vloot Js…. Beter dan dit kan wedstrijdzeilen niet worden!

Vrijdag startte het vierdaagse evenement met een fikse bries met vlagen rond de 20 knopen. Gelukkig kwam de wind bij uitzondering uit het oosten dus de golven vielen mee. Te midden van zo’n honderd jachten, vijf catamaran klassen, vier zwaardboot klassen en zes kielboot klassen werd de J22 vloot samen met de J24 vloot door startschip de Jar voor twee wedstrijden weggeschoten op baan D. Enkele teams hadden flinke moeite de mast recht te houden en naar verluid is broachen door de gate niet de snelste manier om de tonnen te ronden.

Zaterdag viel de wind wat terug en werd de getijde stroming, die soms dwars op de baan stond, goed merkbaar. Baan D bleek iets verder uit de kust te liggen dan sommige teams verwachtten. De Jar was onverbiddelijk en stipt om 10 uur werd de eerste klasse weggeschoten. Spinakers werden gehesen om tegen de stroming in achter de startlijn te geraken en te blijven. Een sleepje, een uitstel en twee general recalls werden er geregeld voordat de gehele J22 vloot eindelijk compleet was en kon vertrekken. Zo konden gelukkig alle teams hun klassement positie verdedigen. ’s Avonds werd er nagekaart in het zonnetje op het evenementen terrein en de klasse sloot de dag af bij de pizzeria.

Over Italianen gesproken… die deden het prima in het klassement: samen met de Henri Lloyd en Kantoorbutler legde de FraPorIta beslag op de top drie. Die onderlinge strijd werd zondag doorgezet. De wind nam nog iets af naar een 10 knopen en het effect van de stroming zo kort voor springtij lag steeds meer teams dwars. De start tactiek zorgde voor hoofdbrekens en toen de pin tegenstrooms toch niet bezeild bleek klapte de helft van de vloot naar bakboord. Ook bij de boventon ontstonden er flinke opstoppingen en regel 18.3 “overstag binnen de zone” zorgde voor flink wat stemverhef. Het gevolg was dat de vloot uit elkaar getrokken werd en de boten die voorop in vrije wind hun eigen ronding konden kiezen liepen verder uit. Na drie mooie races bleek het stuivertje wisselen in de top, in het midden en in de staart van het klassement. Dat werd natuurlijk onderwerp van gesprek bij de klasse borrel georganiseerd door de Kantoorbutler. Later op de avond werden de Olympiërs ludiek toegezongen door het NSR publiek en op een tripje op J-class Rainbow getrakteerd. Zo voelden we ons allemaal even lid van de Nederlandse zeilfamilie.

Maandag was het net als de rest van het weekend prachtig weer met zon en wind, in heel Nederland… behalve aan de kust. Door een opkomende zee mist werd de vloot, die net uitgevaren was op om tijdig baan D te bereiken, teruggeroepen om aan wal en onder genot van n bakkie troost het strijken van de AP vlag af te wachten. Helaas bleek de mist hardnekkig en om half twaalf werd bevestigd dat er geen tweede discard verdiend zou worden. Daarmee was de winst voor team Henri Lloyd bezegeld en Wouter kon zichzelf geen mooier verjaardagskado wensen.

spi.jpg

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.